Wat is beter voor mijn organisatie?
Er ligt een groot vraagstuk op tafel in veel organisaties. “Is het tijd om af te stappen van traditionele klassikale training naar online (of zoals wij het bij Eagle’s Flight noemen: virtual learning) voor de ontwikkeling van onze medewerkers? En zo ja, wat voor invloed zal dat hebben op de effectiviteit van de programma’s en de betrokkenheid van medewerkers? Zijn online trainingen wel even effectief als klassikale trainingen, zijn ze de investering waard? En zijn online trainingen wel toereikend voor gedrags- en cultuur gerelateerde doelstellingen?”.
Een hoop vragen waarop de antwoorden niet altijd even makkelijk of eenduidig zijn. Om je te helpen hebben wij wat voorwerk voor je gedaan, en een lijst opgesteld met voor- en nadelen van online versus klassikaal leren. Wellicht dat deze je kunnen helpen bij het nemen over een beslissing over je volgende bedrijfstraining.
Online Training
Zelfs voordat COVID-19 veel werknemers heeft gedwongen om vanuit huis te werken, was er al een groeiende interesse in het verhuizen van bedrijfsopleidingen van een klassikaal naar online platformen. Uit een pre-Corona LinkedIn onderzoek blijkt dat 53 procent van de ondervraagde L&D-professionals wereldwijd in 2020 meer verwacht te besteden aan online training, oftewel virtual learning.
De voordelen van Online Training
Samenwerking met collega’s:
Met online leersessies ben je in staat om relatief gemakkelijk werknemers samen te brengen die doorgaans niet fysiek samenwerken vanwege geografische beperkingen (of op dit moment door COVID-19). Een online leersessie is dan ideaal om toch verbetering te kunnen brengen in de manier waarop deze medewerkers op afstand met elkaar communiceren en samenwerken, en tegelijkertijd het teamgevoel te verstevigen.
Plaats en schaalbaarheid:
Online training is een ideale optie om grote groepen werknemers zeer snel op te leiden. Omdat alles online gebeurt, komen er geen randvoorwaarden zoals beschikbaarheid en capaciteit van een locatie bij kijken. Goed georganiseerde online leersessies kunnen effectief leerdoelen behalen bij wel 100+ deelnemers per sessie. Natuurlijk stelt dat eisen aan het ontwerp op het vlak van techniek, content en trainingsmethodiek, maar het is mogelijk. Het maakt daarbij dus ook niet uit waar werknemers zich bevinden, het stelt werknemers in staat om mee te doen en de nieuwe vaardigheden en kennis te verkrijgen die ze nodig hebben.
Kosteneffectief:
Bij online trainingen zijn er geen kosten van faciliteiten, reizen, overnachtingen, maaltijden en ook lagere of geen kosten voor print en programma materialen. Deze kosten kunnen snel oplopen wanneer we kijken naar opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden voor werknemers, vooral als deelnemers geografisch verspreid zijn.
Continuïteit:
We horen het vaak bij onze klanten: onboarding programma’s gericht op mindset, gedrag en cultuur zijn door de aard van de klassikale trainingen veelal niet mogelijk met social distancing van 1,5m. Het overstappen naar online betekent dat er geen backlog ontstaat en de continuïteit niet in gevaar komt.
Bekijk ons aanbod online trainingen
De nadelen van Online Training
Bereiken meestal ‘slechts’ kennisoverdracht:
Veel online training en ontwikkelingsprogramma’s bereiken voornamelijk kennisoverdracht, ook als leerdoelen liggen op het vlak van mindset, gedrag, vaardigheden en/of cultuur. Dat heeft vaak alles te maken met het trainingsontwerp en de trainingsmethodiek. Het ontwerpen van een online training die verder gaat dan kennisoverdracht is niet iedereen gegeven en vereist naast expertise op deze gebieden ook een zeer kundig technisch team om dat te faciliteren.
Technologische vereisten:
Voor online training is hardware nodig (computers of tablets), een stabiele internetverbinding en software vereist voor Learning Management Systemen, Learning Platforms en videoconferencing. Als deze tools niet vaak worden gebruikt in de dagelijkse gang van zaken van uw organisatie, kan het stressvol, kostbaar en tijdrovend zijn om ze betrouwbaar aan de slag te krijgen.
Mist actieve participatie:
Doordat online trainen voor veel organisaties nog relatief nieuw is, betekent dat voor deelnemers dat het nog redelijk passief is, waarbij zij vooral moeten luisteren, kijken of informatie lezen en echte interactie incidenteel is. Deze manier van leercontent aangereikt krijgen heeft meestal een zeer lage retentie van zo’n 10%. Uiteindelijk brengt dit uw online leerinvestering in gevaar.
Eagle’s Flight heeft een breed aanbod in klassikale en online trainingsprogramma’s.
Klassikale training
Traditioneel klassikaal leren, is voor veel organisaties een bewezen aanpak om personeel te ontwikkelen. Voor deze manier van opleiden heb je een instructeur/trainer/facilitator nodig die (o.a.) kennisoverdracht verzorgd. Deze aanpak kan de voorkeur hebben gebaseerd op het type van de aanwezige studenten en programma onderwerpen. Het stelt deelnemers in staat om actief vragen te stellen en hulp te krijgen bij de toepassing van het geleerde.
Voordelen van klassikale training
Praktische activiteiten en face-to-face connectie:
Door zijn aard leent klassikale training zich voor het ontwikkelen van (team)vaardigheden door middel van discussies en praktische activiteiten die moeilijker te faciliteren zijn in online omgeving. Face-to-face interactie en samenwerkingsactiviteiten stellen deelnemers in staat om nieuwe vaardigheden en relaties met hun collega’s te ontwikkelen.
Toewijding en focus:
Het is maar al te gemakkelijk om afgeleid te raken wanneer je op afstand werkt. Met blaffende honden, kinderen die rondrennen en het eindeloze geluid van binnenkomende e-mail of telefoonberichten, kan het moeilijk zijn om gefocust te blijven tijdens een online trainingssessie. Zeker als het trainingsontwerp zodanig (slecht…) is dat deze je niet continu activeert en enthousiasmeert. Wanneer de training wordt gegeven in een klassikale omgeving, kunnen deelnemers in ieder geval makkelijker afstand nemen van hun drukke dagelijkse stress en taken en zich uitsluitend richten op het leren van de gepresenteerde inhoud.
Bewezen aanpak:
Bij het doen van een investering in opleiding, verwacht je natuurlijk een rendement te zien. Daarom kan het kiezen van traditionele, klassikale training voelen als een veilige keuze, zeker als u weinig tijd heeft. Klassikale training heeft zijn sporen namelijk allang verdiend. De effectiviteit van online initiatieven is wellicht nog wat minder goed in te schatten, zeker als je dit uitbesteed.
Bekijk ons aanbod klassikale trainingen
Nadelen van klassikale training
Moeilijk op te schalen:
Uitzonderingen daargelaten zijn de meeste klassikale trainingen afgestemd op een maximaal aantal deelnemers van veelal rond de 25 deelnemers. Heeft u een groot personeelsbestand, dan betekent dat dus dat u veel sessies zal moeten organiseren om iedereen mee te nemen op een leerreis of in een cultuurverandering.
Reis- en verblijfskosten:
Bij het samenbrengen van werknemers in een trainingslokaal kunnen er extra kosten zijn zoals reizen, accommodaties, maaltijden en faciliteitenverhuur die niet nodig zijn bij online training. Deze extra kosten kunnen de kosten per werknemer voor de opleiding aanzienlijk verhogen.
Planning:
Beschikbaarheid van lokaties, aanrijdtijd van trainers en deelnemers, fysieke trainingsmaterialen bestellen en op locatie krijgen, opening van de training door een lid van het MT, etc. Er komt nogal wat planning bij kijken om dat in goede banen te leiden. Niet dat online training geen planningsperikelen kent, maar toch is dat veelal eenvoudiger en minder tijdrovend..
Online versus Klassikale Training: Wat is beter voor mijn organisatie?
Het antwoord is: “het hangt ervan af”… Het hangt af van uw werknemerspopulatie, de inhoud die wordt geleverd, de leerdoelen en de trainingsmiddelen die de organisatie tot haar beschikking heeft. Zoals hierboven beschreven hebben beide leveringsmethoden hun voors en tegens. Het goede nieuws is dat het niet zo is dat online trainingen per definitie minder effectief zijn. Zorg er echter wel voor dat het ontwerp en de trainingsmethodiek even, al dan niet kritischer benaderd worden dan bij een klassikale training het geval is. Wellicht kom je wel uit bij een hybride vorm waar een klassikale training opgevolgd wordt door een online leermodule die de retentie verhoogt!