Zorg voor continue groei

Stilstand is achteruitgang

Een team is geen goed team als het niet groeit. In de hedendaagse maatschappij is een bepaalde mate van continue verbetering (groei) nodig om de snelheid van veranderingen bij te houden. Elke maand worden er wel nieuwe technologieën aangekondigd. Nog frequenter worden er nieuwe productietechnieken ontdekt. Nieuwe woorden ontstaan bij elke trend. En wat we over onszelf leren over onze gezondheid, onze vermogens en onze drijfveren, wordt de volgende dag alweer ter discussie gesteld. Ook elk team, in welke bedrijfstak dan ook, wordt continu uitgedaagd om te gaan met veranderingen. Feit is dat een succesvol team alleen succesvol kan blijven (of liever nog: alleen nóg succesvoller kan worden) door zichzelf continu te verbeteren. De groei van de verbetering dient groter te zijn aan de groei van de veranderingen waar het team mee te maken krijgt. Stilstand is dan ook achteruitgang.

Persoonlijke ontwikkeling

Als het gaat om het continue verbeteren van je team, kijk dan ook goed naar de verlangen en wensen van elk teamlid. Elk individu zal ook wensen en verlangens hebben ten aanzien van zijn eigen ontwikkeling. Sta daar voor open, onderzoek deze, en geef daar gehoor aan. Op inhoudelijk gebied (;kennis) maar ook op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Inhoudelijk; Laat teamleden bijvoorbeeld eens een dagje meelopen met elkaar als zij een geheel andere rol of taak hebben binnen het team. Of overweeg om als dat mogelijk is eens in de zoveel tijd taken/rollen te rouleren. Het kweekt onderling begrip en betrokkenheid en een frisse blik kan wel eens hele creatieve verbeterideeën opleveren. Daarnaast zullen vakinhoudelijke cursussen en/of opleidingen de kennis en kunde in jouw team op peil houden.

Als het gaat om persoonlijke ontwikkeling kun je bijvoorbeeld denken aan workshops of cursussen op het gebied van leiderschap, conflicthantering, teamrollen, teamontwikkeling, etc. De inzichten en vaardigheden die teamleden hier opdoen dragen enorm bij aan een evoluerende teamcultuur. Als er geen persoonlijke groei in je teamleden zit, dan zullen er gaandeweg irritaties kunnen ontstaan naar elkaar. We kunnen vaak elkaars onvolkomenheden best accepteren, als we maar zien dat diegene er bewust van is, en aan werkt.

Hoe zorg je ervoor dat een team zichzelf continu verbetert?

De eerste stap is die je kunt maken is simpel: zet het op de agenda. Dit gebeurt vaak veel te weinig. Het is goed om zelf, maar ook als team bewust en frequent te evalueren op het teamfunctioneren en daar verbetermogelijkheden uit te destilleren. Dit artikel gaat dan wel over het vijfde onoverkomelijke aspect bij het bouwen aan een effectief team, maar eigenlijk kun je dit aspect zien als de motor in een vicieuze cirkel met de andere aspecten. Het bouwen aan een team is een continue bezigheid met -als jullie het goed doen- ‘succes’ als resultaat.

Interessante vragen

Na elk project of elke taak die uitgevoerd is zou je kunnen reflecteren op de volgende zaken:

  • Hebben jullie een ons-focus kunnen hanteren en op basis daarvan gehandeld?
  • Welke doelen hebben jullie gesteld, en lagen die in lijn met de gemeenschappelijke missie?
  • Zijn die doelen behaald en waarom wel of waarom niet?
  • Hoe hebben jullie met elkaar samengewerkt?
  • Lag dat in lijn met de teamcultuur die jullie voor ogen hebben en waar liggen er nog kansen voor verbetering?
  • Hoe zit het met de rolverdeling, vakinhoudelijk zowel als de teamrollen ?
  • Zijn die optimaal ingezet op basis van de kwaliteiten van ieder teamlid?

Succes met het bouwen aan jouw team!

Wil je een goede kick-off om aan de slag te gaan met je team? Een bestaand team nieuw leven in blazen, of een nieuw team met de neuzen dezelfde kant op krijgen? Dan is onze Business Game Promises, Promises! misschien wel het ideale startpunt voor je!

Bij Eagle’s Flight zijn we gepassioneerd als het gaat om onderwerpen zoals ‘samenwerken’. Te vaak herkennen we het potentieel in teams die de revue passeren, maar moeten we erkennen dat er lang niet uitgehaald wordt wat er in zit. Het resultaat is dat de energie omlaag gaat, mensen gedemotiveerd raken, er conflicten ontstaan, en dat teamleden zich totaal niet verbonden voelen met het belang van de organisatie. Voor ons is het dan ook elke keer weer een cadeautje als we aan de slag mogen met een dusdanig team. Wil jij vooral zelf aan de slag met het bouwen aan een team, dan zijn er vijf stappen die jij en jouw team gaan nemen.

Op deze pagina beschreef ik de vijfde stap. Lees de andere vier stappen hier

Geschreven door Tako Hulsman

Tako Hulsman is master facilitator bij Eagle’s Flight Benelux en helpt organisaties met het realiseren van veranderingen in mindset, gedrag en cultuur. Experiential Learning is de trainingsmethodiek die hij daarbij toepast, want mensen leren nou eenmaal het beste van hun eigen ervaringen, dus door te doen.

Inschrijven nieuwsbrief

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.