Creëer de juiste mindset

“Binnen ons bedrijf zijn afdelingen die niet weten wat andere afdelingen doen. Ondanks al onze pogingen onstaat steeds meer een eilandjescultuur.”

Herken je dat? Voor veel organisaties is dat het geval. Zij worstelen dan ook met niet optimaal presterende teams of afdelingen. Er is sprake van miscommunicatie of gebrek aan communicatie. Van mensen of afdelingen die te vaak langs elkaar werken. Er is onderling veel onbegrip. Er wordt “ja” gezegd maar vaak “nee” gedaan. En ga zo maar door. De mindset van de mensen is verkeerd. Ze zijn te veel op ‘ik’ gefocust en te weinig op het team- en bedrijfsbelang. Heel menselijk, maar zeker niet constructief en al helemaal niet waar jij heen wilt met jouw team.

“Ons-focus” en betrokkenheid

Om teamresultaten te kunnen verbeteren is het allereerst noodzakelijk om de juiste mindset te ontwikkelen. Ik noem dat een ‘ons-focus’. Zo’n ons-focus impliceert dat teamleden zich realiseren dat het niet gaat om “ik”, “mijn taak” of “mijn baan” maar om “ons team” en om “ieders rol”. Zorg dat je teamleden in gaan zien hoe zo’n ‘ons-focus’ bijdraagt aan het plezier op de werkvloer, aan het teamgevoel en uiteindelijk natuurlijk aan de resultaten. Ook het team zelf is vaak slechts een onderdeel van een groter geheel (zoals een afdeling en bedrijf), dus die mindset moet ver buiten de teamkaders reiken . Het is immers niet de baas die het salaris betaalt, maar de klant! En de klant kan alleen goed bedient worden als alle bedrijfsonderdelen goed samen werken en hun rol vervullen.

Om die mindset te ontwikkelen moet je betrokken medewerkers zien te creëren. De mindset van mensen heeft een directe invloed op hun gevoel van motivatie en daarmee op hun gedrag. Niet betrokken mensen zullen in de ‘ik-modus’ gaan, betrokken mensen zijn eerder geneigd verder dan zichzelf te kijken en het grote geheel te overzien. Streef naar een team dat gedreven wordt door enthousiasme, plezier, samenhorigheid en door positieve energie.

Wil je een goede kick-off om aan de slag te gaan met je team? Een bestaand team nieuw leven in blazen, of een nieuw team met de neuzen dezelfde kant op krijgen? Dan is onze Business Game Promises, Promises! misschien wel het ideale startpunt voor je!

Aanpak

Terug naar je team: hoe realiseer je daar die ‘ons-focus’ en betrokkenheid? Je zult allereerst moeten zorgen dat mensen inzicht krijgen in hun eigen rol. Er is geen betere manier om dat te bewerkstelligen dan door ze inzicht te verschaffen in de rol van anderen. Je kunt het ze zelf proberen uit te leggen, maar beter kun je het ze zelf laten ervaren als je hun betrokkenheid wilt stimuleren. Laat mensen bijvoorbeeld enkele dagen mee lopen met collega’s die ander werk doen dat in meer of mindere mate onderling afhankelijk is van hun eigen werk. Laat ze maar ervaren hoe die onderlinge afhankelijkheid precies in elkaar zit. En laat het daar niet bij, ga aan de slag met die inzichten. Laat ze afspraken maken om er voor te zorgen dat er op het juiste moment in ieders behoeften wordt voorzien. Daarmee maken ze elkaar belangrijk wat een goed effect heeft op de mate van betrokkenheid. Leg die afspraken met elkaar vast in procedures en je bent op de goede weg. Om betrokken medewerkers te creëren zul je ze namelijk allereerst zelf moeten betrekken.

Het goede voorbeeld

Zorg er tevens dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Benoem dus wat je verwacht van je mensen, benoem die ‘ons-focus’ en verken samen wat dat nou precies betekent. Hou jezelf ook een spiegel voor en durf er eens kritisch in te kijken: hoe zit het met jouw focus? Is die echt op “ons” gericht, of laat je je door de gang van zaken en de waan van alledag ook nog wel eens verleiden de dingen anders te doen dan hoe je weet dat ze eigenlijk zouden moeten? Betrek jij je mensen wel genoeg? Ben jij een bron van enthousiasme en samenhorigheid? Zorg jij dat je plezier hebt in wat je doet, in de rol die je vervult? Alle verandering begint namelijk bij jezelf. Onderschat niet de invloed die jij hebt op je team. Als je in alles wat je doet zoekt naar de “tripple win” dan ben je goed op weg; win voor jezelf, win voor de ander en win voor het bedrijf/de klant.

Teambuilding in vijf stappen

Bij Eagle’s Flight zijn we gepassioneerd als het gaat om onderwerpen zoals ‘samenwerken’. Te vaak herkennen we het potentieel in teams die de revue passeren, maar moeten we erkennen dat er lang niet uitgehaald wordt wat er in zit. Het resultaat is dat de energie omlaag gaat, mensen gedemotiveerd raken, er conflicten ontstaan, en dat teamleden zich totaal niet verbonden voelen met het belang van de organisatie. Voor ons is het dan ook elke keer weer een cadeautje als we aan de slag mogen met een dusdanig team. Wil jij vooral zelf aan de slag met het bouwen aan een team, dan zijn er vijf stappen die jij en jouw team gaan nemen.

Op deze pagina beschreef ik de eerst stap. Lees de andere vier stappen hier

Nieuwsgierig geworden?

Klik hieronder om informatie te ontvangen via de mail of bel naar 076 503 07 11.

Leestip:

Dit boek beschrijft de paniek die een kolonie van 286 pinguïns overvalt, als duidelijk wordt dat de gletsjer waarop ze leven op smelten staat. In eerste instantie vertoont elke pinguïn een andere reactie, of komt met zijn eigen oplossing, totdat duidelijk wordt dat samenwerking de enige manier is om de problemen duurzaam het hoofd te bieden. Het verhaal laat op levendige wijze zien hoe je als team of organisatie om kunt gaan met veranderingen en crisissituaties en zo nieuwe kansen kunt creëren.

Geschreven door Tako Hulsman

Tako Hulsman is master facilitator bij Eagle’s Flight Benelux en helpt organisaties met het realiseren van veranderingen in mindset, gedrag en cultuur. Experiential Learning is de trainingsmethodiek die hij daarbij toepast, want mensen leren nou eenmaal het beste van hun eigen ervaringen, dus door te doen.

Inschrijven nieuwsbrief

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.