Bepaal een gemeenschappelijke missie

Vraag jezelf eens af, wat zou jou voldoening geven in je werk? Wanneer jij en je team wat bereiken, zouden jullie succesvol en trots zijn op datgene dat jullie bereikt hebben? En stel vervolgens die vraag ook eens aan de mensen in je team. Hoe zou het er uit zien als jullie als team succesvol zijn in wat jullie doen en dat ook nog eens met veel plezier voor elkaar zouden krijgen? En hoe zou dat de bedrijfsbelangen dienen? Als je een antwoord vindt op deze vragen, destilleer er een missie uit en zorg dan dat je er ook echt werk van gaat maken met elkaar, want succes komt niet vanzelf.

Missie

Maar waarom nou eerst een missie bepalen en benoemen, en niet gewoon teamdoelen stellen? Omdat een missie betekenis geeft aan wat jullie doen, het zoekt verbinding met de motivatie van mensen. Doelstellingen daarentegen zijn ‘slechts’ de ijkpunten om te bepalen hoe ver jullie gevorderd zijn. In een klantenserviceomgeving zou een voorbeeld van zo’n missie kunnen zijn: “Wij overtreffen de verwachtingen van elke klant”. Voor een bouwcombinatie (opdrachtgever, architecten, voorbereiders, en bouwers) die een ziekenhuis moet bouwen zou zo’n missie tweeledig kunnen zijn: 1) wij werken als een team van teams, en 2) wij realiseren een ziekenhuis waar de klant over 20 jaar nog steeds trots op is!

Wil je een goede kick-off om aan de slag te gaan met je team? Een bestaand team nieuw leven in blazen, of een nieuw team met de neuzen dezelfde kant op krijgen? Dan is onze Business Game Promises, Promises! misschien wel het ideale startpunt voor je!

Doelstellingen

Alle inspanningen die het team vervolgens levert moeten bijdragen aan de verwezenlijking van de gemeenschappelijke missie. Vanuit die gemeenschappelijke missie probeer je doelstellingen te formuleren. Sommige doelstellingen zijn niet voor discussie vatbaar, die zijn nou eenmaal opgelegd door bestaande SLA’s, of vanuit de organisatie. HOE je werkt om die doelstellingen te bereiken is echter iets waar je wel invloed op hebt, dus focus daar dan op. Misschien kan je ze zelfs wel overtreffen! Andere doelstellingen kun je wel zelf stellen, dus doe dat gezamenlijk als een team. Doelen dienen ten alle tijden specifiek, meetbaar, haalbaar, goed met elkaar gecommuniceerd en overeengekomen te zijn.

Bij Eagle’s Flight zijn we gepassioneerd als het gaat om onderwerpen zoals ‘samenwerken’. Te vaak herkennen we het potentieel in teams die de revue passeren, maar moeten we erkennen dat er lang niet uitgehaald wordt wat er in zit. Het resultaat is dat de energie omlaag gaat, mensen gedemotiveerd raken, er conflicten ontstaan, en dat teamleden zich totaal niet verbonden voelen met het belang van de organisatie. Voor ons is het dan ook elke keer weer een cadeautje als we aan de slag mogen met een dusdanig team. Wil jij vooral zelf aan de slag met het bouwen aan een team, dan zijn er vijf stappen die jij en jouw team gaan nemen.

Op deze pagina beschreef ik de tweede stap. Lees de andere vier stappen hier

Nieuwsgierig geworden?

Klik hieronder om informatie te ontvangen via de mail of bel naar 076 503 07 11

Geschreven door Tako Hulsman

Tako Hulsman is master facilitator bij Eagle’s Flight Benelux en helpt organisaties met het realiseren van veranderingen in mindset, gedrag en cultuur. Experiential Learning is de trainingsmethodiek die hij daarbij toepast, want mensen leren nou eenmaal het beste van hun eigen ervaringen, dus door te doen.

Inschrijven nieuwsbrief

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.